Prioritera det viktigaste för ditt uppvuxna
äppel- och päronfruktsträd |
|
Första timmen - gör
det viktigaste:
·
Tag bort döda och skadade grenar.
·
Tag bort grenar som skaver mot varandra.
·
Tag bort eventuella skott från roten som kommer
strax brevid stammen från marken.
·
Kolla om stammen spruckit
eller om stora grenar fläkts under vintern. Kontrollera om det är fritt från fruktträdkräfta. Läs på eller ring en trädvårdare för att
höra hur du ska åtgärda.
·
Samla ihop och bränn alla kvistar du klipper bort.
Dessa samlar på sig just de sjukdomar du inte vill ha i träden. Men spar några
till påskriset inomhus!
Har du lite tid till:
·
Tag bort småkvistar och skott som växer
ut direkt från stammen och direkt från de grova grenarna. Gör skarpa snitt ovan
grenkragen eller invid stammen – lämna inte tappar.
·
Gallra eller tag bort rakt nedhängande, gammal, knotig och torr fruktved. Beskär dem invid en
annan liten gren, strax utanför grenkragen och så att den som blir kvar får ett
"lyft" och naturligt format fortsatt
tillväxt. Välj i första hand de äldsta smågrenarna som växer nedanför och/eller
på nedsidan av den kvarvarande grenen enligt principen ”nederst går först”.
Har du ytterligare
ett par timmar:
·
Gå en cirkel runt trädet,
en bra bit ifrån. Se ut ett skott som topp (den längsta, mest centrerade) om
trädet har en massa vattenskott eller årsskott som du tänker gallra bort eller
"rikta" genom att korta in. Tänk dig formen på trädets yttersta
grenar som en båge från toppen och nedåt, en oval
”glob” med det breda nederst. Kryp upp till den topp du valt och ha dennas
höjd i åtanke när du börjar gallra för att få in ljus i och på kronan, och för
att rikta nytillväxten ovanifrån utåt i kronan
(genom att skära intill utåtväxande skott eller bladknopp).
·
Gallra bland vattenskotten
om det sitter tätt, men tag inte bort alla. Spar de som ser ut att ha bäst
greninfästning och som är riktade lite snett, helst utåt från centrum. Korta
dem vid en utåtriktad bladknopp i höjd med den
tänkta bågen från toppen, eller om de ligger i linje med din tänkta båge - låt
dem växa rakt upp ett par år så böjer de sig naturligt.
·
Kliv ned en grenvåning eller ned på stegen och
gallra bland småveden om det är buskigt och tätt. Gallra bort mer ju närmre
kronans centrum du kommer om den är mörk och skuggad – kronans yttre har ju
första parkett till ljuset och kan därför vara tätare. Välj en bland parallella
långskott (lång smal gren) som växer från samma gren
(får näring från samma ställe), prioritera att behålla utåtväxande grenar men
ta för den sakens skull inte bort allt som inte växer rätt ut. Tag bort
korsande grenar om de riskerar att nöta hårt mot varandra. Fruktbärande korta kvistar och smågrenar behöver du
sällan gallra bland.
·
Ge trädet bättre syretillförsel
och/eller gödning: Räfsa upp gräsmattan ytligt runt trädets krona
(viktigaste området på marken är i grenarnas ytterkant och en halvmeter utåt -
där längst ut i rottopparna tar rötterna upp mest syre och näring!) och om du
kan - mylla ned lite kompost. I denna cirkel eller i detta "rotband"
kan du även plantera växter som gör jobbet åt dig. Exempel på bra
gröngödslingsväxter är honungsfacelia, gul
sötväppling och lupin. Slå växterna och/eller klipp med gräsklipparen och räfsa
ned klippet i slutet av sommaren. Maskarna gör nu jobbet åt dig med
jordluckring utan att du riskerar att trädets rötter skadas. Växtens långa
rötter har dragit upp näring djupt nedifrån jorden och när du myllar ned dem i
jorden kommer de rötterna till gagn. Med ett svagt växande eller sjukt
fruktträd kommer du med stor sannorlikhet se skillnaden redan samma säsong du
på detta sätt öppnat och syresatt jorden!
Har du ytterligare
tid:
·
Lär dig mer om ditt fruktträd! Det har en anatomi
så snillrik att man inte kan låta bli att fascineras. Om du ser sitt träd som
en torr frukthängare kan läsning av trädets anatomi öppna en ny värld. Bra och
lättfattligt om trädens anatomi och hur man rättar beskärning efter den finns i
Beskärningsboken av Gustaf Alm m fl (LTs Förlag). Har du däremot fastnat i
studier kring trädets olika knoppar och grenar och tycker det hela verkar
alltför komplicerat kan du utveckla känslan för trädet som helhet genom läsning
av Lasse Krantz sex sidor om Konsten att beskära i boken om Rosendals Trädgård
(Tidens förlag). Det är den bästa svenska beskrivning av trädbeskärarens
uppgifter jag läst. Vill du lära mer finns korta och långa kurser att gå på –
de flesta i fantastiska miljöer. På internet hittar man de viktigaste.
Andra
artiklar:
Tillbaka till första sidan
_____________________________________
Cilla Lundström,
cert. fruktträdsbeskärare
Artikeln också
publicerad i http://www.garden.se/