Beskär bättre i år!
|
|
Skär
bort ditt dåliga samvete över trädet. Strunta i om du inte hann beskära eller plocka frukten. Trädet klarar det galant,
du har gjort fåglar och maskar glada och dessutom kommer nya chanser. Trösta
dig med att det är bättre att låta bli beskärningen om man bara har gamla
rostiga klippverktyg och slöa sågar, och bättre att inte göra något alls än att
stympa, skapa fläkskador och lämna en massa tappar.
Njut av ditt fruktträd under vårblom och fruktsommar. Se upp i kronan. Det har
klarat sig - utan dig.
Närma
dig på trädet på våren innan savningen eller på högsommaren. Utan vapen först – lägg sekatören och sågen åt sidan. Gå några varv i
cirkel runt trädet, ungefär så långt bort som trädet är högt. Behöver det
en sommarbeskärning, eller tål det en beskärning på
vårvintern? Hur gammalt är det tro? Träd är
inte dumma och de behöver inte människan för att kunna leva, växa och föröka
sig (ge frukt). Försök begripa varför det växt som det gjort. Är det obalanserat - varför? Växer det tätt i vissa
delar, och glest i andra? Skaver grenar mot varandra? Har det lite av de olika typer av grenved som det och du behöver - det
vill säga både lite äldre lättplockad fruktved,
lite medelålders fruktved och dessutom unga, helt gröna skott? Är det alldeles
för mycket av något av det i proportion till det andra? Hade det friska blad
och äpplen? Ser du något angrepp av allvarlig sjukdom?
Har det bra tillväxt, har det läkt och övervallat tidigare sår bra? Vad är
viktigt att göra för att det här trädet ska leva länge och bära frisk frukt?
Gå
ett varv till och upptäck formen på ditt träd. Se på linjen som de yttersta
grenspetsarna skapar. Den trädform som ger den
största, solbelysta ytan på frukt och bladmassa och som också bäst följer
trädets egen naturliga form är halvcirkelformen, den ovala
"globen" där de lägsta grenarna bildar det bredaste i ovalen.
Välj vilken gren som är toppen i grenverket - det är den som är högst och
närmast centrum. Utifrån denna kan du tänka dig bågen nedåt, utåt i kronan,
innan du börjar beskära.
Lägg
tid på att göra skarpa, släta snittytor och att lära dig lägga
snitten på rätt ställe. Det är bättre att skära lite i
kronan med riktiga snitt än att slarvknipsa sig genom massor av grenar i
trädet. Använd tid till att slipa dina verktyg (eller att köpa nya) så att de
klipper utan att fransa och sågar plana, fnasfria ytor.
Lär
dig klippa och såga utan att fläka eller fnasa bark på ung liksom äldre gren.
Lämna inte tappar, det
vill säga små grenstumpar som står ut från den gren de kommer från. Dessa
omöjliggör trädet att läka sig, det leder in röta och andra
sjukdomar.
Skär
alltid strax utanför grenkragen så att denna behålls helt intakt. Grenkragen är "bulan" i infästet på
varje stor och liten gren som gör att trädet kan "valla över"
sårytan. Denna "bula" är större på undersidan av grenen än på
ovansidan. Undantagna är vattenskotten som inte har någon grenkrage och därmed
inte detta inbyggda skydd. Lägg snitt av dessa intill
grenen de satt på, utan att skära in i barken.
Prioritera
rätt! Slipa verktygen så att du inte skapar onödiga sår, kläm-
och fläkskador som gör trädet mer illa än som obeskuret. Döda, skadade och hårt
skavande grenar först. Därefter döda tappar invid
grenkrage om det ser ut som att den kan valla över.
Gallring i kronan därefter. När du gallrat bland det som sitter längst inne i
kronan, som inte har ljus och bland vattenskotten
bedömer du om du tagit bort mycket bladmassa, eller om du ska ta mer och till
exempel också ska korta in fler grenar vid utåtriktad
knopp. Se mer om prioriteringar här.
Tänk
bort hela kvisten som du ska beskära – ser det naturligt eller ”klippt” ut? Ser det avhugget och
rumphugget ut är det oftast fel – beskär in en gång till intill en annan
grendelning. De skickligaste beskärarna är de som glesar och gallrar så att det
inte ser klippt ut någonstans – som om trädet beskurit sig själv.
Se exempel på ”lyft” som alternativ till ”avklippning” mm här.
Strunta
i att korta in och finklippa alla grenar om du
haft den ambitionen tidigare. Detta är bara lämpligt när man bygger upp ett
yngre träd, då man skär snittet vid en bladknopp som
är riktad dit man vill att den nya grenen ska växa. (Dessutom bildar vissa
äppelsorter som frukt just ytterst i grenarna!) Bättre än att korta in
överallt, är att gallra mellan de mindre grenarna.
Andra
artiklar:
Vår- och
sommarbeskärning
Myter om
beskärning
Ont om tid? Prioritera så här!
Tillbaka till första sidan
_____________________________________
Cilla Lundström,
cert. fruktträdsbeskärare
Artikeln också
publicerad i http://www.garden.se/
Tillbaka