NAMNSTÖLD

 

En av många saker ett företag kan drabbas av är att ett upparbetat firma- eller produktnamn plötsligt stjäls av en annan.

 

Problemen blir ofta långt större än att man känner sig bestulen på en idé eller på flera års arbete. Telefonen ringer med människor som egentligen söker den andra firman eller produkten.

Ens egna potentiella kunder kontaktar den andra parten.

Fakturor börjar komma fel.

 

Men ännu värre:

Det blir svårt att arbeta med nya kunder och partners. Första inledande kontakten blir förvirrande och handlar om vem man är, om man är sig själv eller den andra parten. Om den som stulit ens namn är större måste man börja med att tala om vem man INTE är.

 

Detta drabbade oss för tre år sedan då den amerikanska firman Juniper Networks startade ett dotterbolag i Sverige. De ville att firman skulle heta Juniper Networks Sweden AB, men PRV sade nej. Vi arbetar i samma bransch och förväxlingsriskerna är uppenbara.

 

En diskussion inleddes mellan oss och den amerikanska firman, som inte tyckte att det borde vara något problem för oss att ge bort vårt namn till dem. Vi försökte förklara att vi att vi jobbat under namnet Juniper sedan 1995, och att vi såg risker till förväxling mellan företagen om de också  etablerade sig som Juniper.

 

De registrerade sig som JNPR Networks Sweden AB, men har i praktiken aldrig använt namnet. Istället har deras PR-byrå (Power of the Pen Net) konsekvent använt ”Juniper” och ”Juniper Networks” i sina pressmeddelanden. Svenskanställda presenterar sig som ”Juniper Networks”.

I telefonen svarar de ”Juniper”, och på skylten vid deras kontor står naturligtvis ”Juniper Networks”.

 

Men de är fräckare än så. Till Eniro, som annonserar företagen i Gula Sidorna, hos nummerupplysningen och på internet, har inte inte ens uppgivit JNPR som namn. De har endast registrerat sig som Juniper Networks.

 

Detta innebär en mängd felringningar. Men värre - att det endast är vi som omtalar dem vid sitt rätta namn. Och att vi gör det i motvind, eftersom ingen ser att företaget JNPR existerar. Det har inte ens synts i telefonkatalogen.

 

Men nu har det börjat bli ändring. Eniros jurist har beslutat att upphöra med annonseringen av Juniper Networks och istället erbjuda dem annonsering under deras rätta namn. PRVs jurister och högsta ledning är i kontakt med oss. Dagens Industri skrev om fallet den 1 april i år, och andra medier hör av sig för att följa fallet. Flera  andra företagare har skrivit till oss med tips om vad vi kan göra.

 

Frågan är inte bara hur vi ska göra när stora företag är fräcka mot små.

Frågan är också om hur namnskyddet kan stärkas i Sverige.

Om PRV skulle kunna stärka effekten av sin registrering.

Om PRVs registreringar hindrar förväxling.

Om den rättsliga behandlingen av tvister skulle kunna bli möjlig även för små företag att använda.

Och ett antal andra frågor.

 

Hör av er om era erfarenheter!

...och ring gärna firmor som stjäl andras namn och berätta vad du tycker om det!

 

Vänliga hälsningar

 

Cilla Lundström, Jan Wogel

Juniper AB

 

Länkar (fler kommer!):

Dagens Industri 1/4 2003 (PDF-fil)

Pressmeddelande 5 april: Eniro stoppar namnstöld

Vår hemsida

Skriven 5 april 2003